Tuesday, 20 March 2012

Sasterawan Negara Ke 11

Karya Kemala diiktiraf terbaik
Oleh Faiza Zainudin
faiza@bharian.com.my
2012/03/21

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah malam tadi mengurniakan Anugerah Sastera Negara Ke-11 yang membawa gelaran Sasterawan Negara kepada penyair, Datuk Dr Ahmad Kamal Abdullah atau lebih dikenali dengan nama pena Kemala.

Ahmad Kamal yang diumumkan pemenang anugerah itu tahun lalu menerima wang tunai RM60,000 dan ganjaran untuk menerbitkan 50,000 naskhah karyanya atau kos cetakan bernilai maksimum RM500,000 dengan semua karya itu akan dibeli untuk diagihkan ke sekolah, perpustakaan, jabatan dan agensi kerajaan seluruh negara.

Anugerah tertinggi sastera itu dikurniakan kerajaan kepada sasterawan yang berkarya dalam bahasa Melayu dan memberi sumbangan cemerlang dalam perkembangan kesusasteraan tanah air melalui ciptaan karya bermutu tinggi.

Ia juga sebagai pengiktirafan terhadap sumbangan dan pencapaian sasterawan dalam memperkukuh dan memartabatkan karya sastera kebangsaan.

Pemilihan anugerah dibuat berdasarkan penilaian mutu kerja sastera, sumbangan kreatif dan fikiran berkaitan dunia sastera dan kegiatan sasterawan secara berterusan yang mendorong ke arah pembinaan dan pengembangan sastera negara.
Catatan  :  Aku  berpeluang bertemu Kemala ketika beliau  datang ke SMK Muara Tuang dalam tahun 1990 untuk memberi  ceramah  kepada  pelajar. Kesudian tokoh ini ke Samarahan telah memberi inspirasi kepada pelajar dan guru Kesusasteraan Melayu.


No comments:

Post a Comment